Koop tickets nu

BMX-wereldtop naar Papendal! Jij komt toch ook?

Papendal logo diapositief

BMX Nieuws

BMX World Cup Papendal verkozen tot ‘best event 2017’

Op 6 en 7 mei 2017 werd voor de zevende keer op rij de UCI BMX Supercross World Cup gehouden op Papendal. Deze editie is door de media, sponsoren en de internationale wielerfederatie UCI verkozen tot ‘best event’ van de UCI BMX World Cup serie.

Het is de tweede keer dat de BMX World Cup op Papendal wordt uitgeroepen tot beste evenement van het jaar, na editie 2013. De UCI roemt de organisatie, locatie en goede sfeer, met speciale vermelding van het Framed Festival. Het muziek- en foodtruck festival dat in 2017 voor het eerst samen met de BMX World Cup en het Holland Classic Wielerevent een driedaags festival op Papendal vormde.

Jochem Schellens, directeur Papendal: “We zijn verheugd met dit nieuws, het bevestigt nogmaals dat we de juiste weg zijn ingeslagen met de vernieuwde opzet van het evenement. We bedanken de Provincie Gelderland, Gemeente Arnhem en de KNWU en alle overige betrokkenen voor de samenwerking en het vertrouwen. Onze ogen zijn nu gericht op de volgende World Cup, begin mei 2018.”

UCI BMX Supercross World Cup 2017

De BMX World Cup op Papendal betekende de opening van het wereldbekerseizoen BMX 2017. Daarna volgden World Cups in Heusden-Zolder (België) en Santiago del Estero (Argentinië). Op Papendal was er in de Women Elite klasse op beide dagen winst voor publiekslieveling Laura Smulders. Fransmannen Sylvain André (zaterdag) en Joris Daudet (zondag) pakten de overwinning bij de Men Elite. Nederlanders Dave van der Burg en Twan van Gendt wonnen zilver en brons (zaterdag).

Editie 2018

Ook in 2018 wordt de BMX World Cup geïntegreerd met het Holland Classic Wielerevent en het Framed Festival. Het evenement wordt gehouden op 4, 5 en 6 mei 2018.

Laura Smulders slaat dubbelslag op Papendal

Zondag, 7 mei 2017

Een dolblije Laura Smulders sloeg na haar eerste World Cupzege op zaterdag ook op zondag haar slag. Haar grote concurrente, Olympisch en wereldkampioene Pajon moest het afleggen tegen de explosie vanaf de start van Smulders. Achter Smulders en Pajon werd de Australische Reynolds derde. Judy Baauw werd vandaag vijfde, Merel werd in haar eerste finale achtste.

BMX Papendal 2017
BMX Papendal 2017

Niek Kimmann stond voor het eerst sinds een jaar in een World Cupfinale. Dankzij een bliksemstart vanuit de lastige baan 6 streed hij lang mee voor de medailles. Uiteindelijk miste hij net het podium met een vierde plaats. Kimmann keek toch tevreden terug op de tweede World Cupwedstrijd: “Ik ben blij dat ik weer mee doe en in een World Cup finale sta. Ik kwam een heel end. Had graag iets meer betekend voor het thuispubliek.” De winst ging naar de Fransman Daudet, voor de Canadees Nyhaug en de Amerikaan Fields.

De nieuwe formule waarin twee World Cup wedstrijden in één weekend worden afgewerkt laat wel zijn sporen na  in BMX-land. De rijders waren na zoveel races de uitputting nabij. Volgende week staan alweer de derde en vierde World Cupwedstrijden op het programma, ditmaal in Heusden-Zolder in België.

BMX Papendal 2017
BMX Papendal 2017
BMX Papendal 2017
Oranjesucces op eerste BMX World Cup dag op Papendal

Zaterdag, 6 mei 2017

De Nederlandse BMX-ers zijn het World Cup seizoen sterk gestart. Op hun ‘eigen’ BMX-baan op Papendal bleven maar liefst vier van de zes medailles naar de eliterijders in eigen land. Laura Smulders veroverde goud, Dave van der Burg zilver en Judy Baauw en Twan van Gendt pakten brons.

Dave van der Burg dichtbij goud

Bij de mannen waren er maar liefst zeven slopende ronden nodig voordat de winnaar bekend was.  In de halve finales vielen Jelle van Gorkom (op 1/1000 seconde), Niek Kimmann en Kevin van de Groenendaal jammerlijk af, waarna Twan van Gendt en Dave van der Burg overbleven voor de finale. Van der Burg pakte resoluut de leiding en hield die vast tot vlak voor de streep. De geslepen Fransman Sylvain Andre had echter een fenomenale eindsprint en duwde zijn fiets net iets eerder over de streep. Twan van Gendt startte in de finale minder voortvarend dan in alle voorgaande ronden waarin hij grote indruk maakte. Hij kwam uiteindelijk nog sterk terug en pakte de bronzen medaille.

BMX Papendal 2017
BMX Papendal 2017
BMX Papendal 2017

Laura Smulders voltooit trilogie

Laura Smulders reedt ongelofelijk sterk vandaag. Iedere race afgetekend op kop. In de finale reed Olympische en wereldkampioene Mariana Pajon uit Colombia aanvankelijk op kop, maar in de eerste bocht manoeuvreerde Smulders dermate slim dat ze de kop overnam en niet meer uit handen gaf. Judy Baauw verraste met een derde plek en is automatisch gekwalificeerd voor de Wereldkampioenschappen in Rock Hill in de Verenigde Staten.

Zondag is de tweede World Cup wedstrijd op Papendal. De week daarop volgt Heusden-Zolder als tweede locatie voor de World Cup-cyclus met wederom twee wedstrijden. In september wordt het seizoen afgesloten met de twee laatste wedstrijden in Santiago del Estero in Argentinië.

BMX Papendal 2017
BMX Papendal 2017
BMX Papendal 2017

Bijbehorende tags

BMX Supercross